Какво представляват Next Generation ATP Finals?

23 Окт., 2024
3 преглеждания

 

Какво представляват Next Generation ATP Finals?

Какво представляват Next Generation ATP Finals?

Какво представляват Next Generation ATP Finals?

Феновете на тениса знаят, че в края на годината ATP провежда специален турнир за осемте водещи състезатели, събрали най-много точки през сезона. Елитната надпревара, която започва с разделяне на участниците на групи и след това директни елиминации, е вторият най-престижен турнир в света на тениса след четирите турнира от Големия шлем. Тя е черешката на тортата на сезона. Докато стискаме палци на Григор Димитров да се класира отново за заключителното състезание в Торино – той спечели ATP финалите през 2017 в Лондон, нека видим какво представлява аналогичният турнир за подрастващи.

Next Generation ATP Finals събира най-добрите играчи на сингъл под 20 години в света през сезона на ATP Tour. Директно се класират седемте тенисисти с най-много точни, а последното осмо място се разпределя чрез покана. Това новаторско събитие не само изтъква изгряващите таланти в спорта и предлага атрактивни възможности за онлайн залози, но и въвежда нови правила и технологии, за да подобри изживяването на любителите на тениса. Често тези експерименти се оказват успешни и стават норма за целия тур, а младите играчи поставят начало на исторически съперничества, които ще вълнуват зрителите години напред.

Това е трибуна, където заявка дават бъдещите звезди на спорта. Неслучайно победители в турнира досега са били Яник Синер, Стефанос Циципас и Карлос Алкарас.Историята и формат на турнираПървото издание на Next Generation ATP Finals се провежда през 2017-а в Милано. Тогава кореецът Хьон Чунг печели срещу руснака Андрей Рубльов.

През следващите години на корта в италианския град изгряват последователно звездите на Стефанос Циципас, Яник Синер, Карлос Алкарас и Брандън Накашима, а първият победител на саудитска земя е сръбският талант Хамад Меджедович. През 2023 г. състезанието се мести в Джеда, Саудитска Арабия, заради по-добрите финансови условия и увеличения награден фонд. Турнирът в края на годината е ценен игрови, медиен, но и житейски опит за младото поколение, като сред участниците можем на посочим още Холгер Руне, Каспър Рууд, Тейлър Фриц и Алекс де Минор – имена, които си извояваха позиции в Топ 20 на света.

Подобно на ATP Finals при мъжете, младежите отново са разделени на групи, а тези, които ги преодолеят, минават през елиминационни кръгове, за да стигнат до финала. Това гарантира, че всеки участник ще изиграе няколко мача срещу различни съперници. Особено интересен е форматът – 5 “къси” сета до 4 гейма, като при 3:3 се играе тайбрек. Това гарантира по-бърза и динамична игра.

И още – досадното преповтаряне на първи сервиз, който е закачил мрежата, отпада, ако топката е попаднала в полето и е отбелязан ас. Интересно е също, че играчите и треньорите поддържат постоянна връзка по време на игра чрез слушалки. Точки в ранклистата обаче не се дават, докато при мъжете това не е така. Целта на ATP Next Generation е привличане на вниманието към бъдещите звезди на тениса – и досега тя се изпълнява успешно.

Поле за експерименти и иновацииКафяви кортове, премахнати линии на полето за двойки, система “ястребово око” на живо без лайнсмени – това са част от иновациите и технологиите на Next Generation ATP Finals. Асоциацията иска да тества бъдещото развитие на спорта и какво по-добро време и място да направи това, освен младежките финали. Системата „Hawk-Eye Live“ елиминира необходимостта от съдии на линиите и предоставя незабавна обратна връзка за всеки удар. Така отпадат всякакви съмнения и спорове.

Времето за начален удар между точките е намалено от 25 на 15 секунди, ако предишната точка включва по-малко от три удара, което поддържа темпото на играта. Играчите могат да носят устройства, които измерват биометрични данни, предоставяйки цялостен преглед на тяхното физическо представяне. Експертите от Tennis Data Innovations пък разработиха нов индекс на физическата натовареност чрез технология за проследяване на играчите и топката.Свежото лице на тенисаТенисът е сравнително консервативен спорт, но Next Generation ATP Finals е отдушникът за феновете, които искат по-кратки, по-интензивни и по-ангажиращи мачове.

Турнирът на младите талавни е тестова площадка за новите технологии и правила, които могат да променят начина, по който гледаме и играем тениса. Това е състезание е вълнуващо не само заради качеството на играта и бъдещите звезди на спорта, но и заради иновациите, които внася. Затова не пропускайте следващото му издание – шоуто е гарантирано.

Menu Title