За двойните стандарти и критиките относно казуса със Синер

23 Авг., 2024
12 преглеждания

 

За двойните стандарти и критиките относно казуса със Синер

За двойните стандарти и критиките относно казуса със Синер

За двойните стандарти и критиките относно казуса със Синер

В четвъртък Яник Синер направи първата си тренировка на кортовете в Ню Йорк, като той игра заедно с най-добрия български тенисист Григор Димитров и бе посрещнат с бурни аплодисменти от феновете. Тенис общността обаче продължава да е разделена по отношение на положителните му допинг проби и как това бе пазено в тайна месеци наред. Информацията, че е дал положителни проби за клостебол и че е признат за невинен, бе обявена във вторник, а пробите са от март. В Ню Йорк в четвъртък Синер бе придружен от треньорите си Дарън Кейхил и Симоне Ваньоци, а на предходни турнири с него бяха и фитнес треньорът Умберто Ферара и физиотерапевтът Джакомо Налди.

Именно последните двама поеха вината за наличието на забранената субстанция. Независим трибунал постанови, че веществото е влязло в тялото на тенисиста чрез анаболен стероид, закупен от неговия фитнес треньор и който физиотерапевтът на Синер използвал за лечение на порязване на пръста си, като е направил интервенция на спортиста без ръкавици. И така, нека се върнем малко назад. Италианецът стъпи на клей кортовете на Madrid Open в събота, 20 април.

По това време, въпреки че ранглистата все още не го отразяваше, той бе безспорно най-добрият играч в света. Спечели първата си титла от Големия шлем в Австралия през януари, след което се впусна в зрелищна, победна серия. Това, което само Синер, неговият екип и антидопинговите органи са знаели тогава, обаче, беше, че до деня на първата му тренировка в Мадрид, той е бил със забрана да влиза на кортовете поради автоматичното временно отстраняване, в следствие на два положителни теста. Никаква информация обаче не бе оповестена публично до тази седмица, когато Международната агенция за интегритет на тениса (ITIA) и екипът на Синер разкриха съвместно, че 23-годишният играч не е виновен.

Последваха бурни реакции. Малцина се съмняват в интегритета и моралните ценности на Синер. Мнозина обаче скочиха срещу двойните стандарти. Повечето случаи с положителен резултат за забранени вещества завършват с това, че играч получава известие за неуспешен тест и след това бива временно отстранен, докато независим трибунал се произнесе по случая в края на дълъг публичен процес.

В случая на Синер, той е бил уведомен за първия си положителен тест на 4 април, само четири дни след като спечели Miami Open. След това незабавно от щаба му са подали спешна молба за премахване на временното спиране и тя е била удовлетворена ден по-късно, при което забраната не става публична. Въпреки че рядко се случва временни забрани да бъдат отменени, те могат да бъдат обжалвани на спешно изслушване. В подобен случай Даяна Ястремска беше временно отстранена през януари 2021 г.

след положителен тест за местеролон. Украинката пътува до Откритото първенство на Австралия, което се игра при строги ограничения заради Covid-19, докато все още чакаше резултатите от молбата си за отмяна на спирането, но молбата и последвалата жалба пред спортния арбитражен съд бяха отхвърлени. В крайна сметка пет месеца по-късно Ястремска беше призната за невинна от независим съд. И така да се върнем към случващото се през последните дни.

Ник Кирьос, Лука Пуи и Денис Шаповалов реагираха доста бързо и остро още във вторник, критикувайки, че положителните проби са факт и че има различни правила за различни играчи. Кирьос дори изказа съмнения, че не е инцидент. Към съмненията за двойни стандарти се присъединиха още редица спортисти, журналисти и тенис специалисти. Бившата №7 в света и в момента журналист Барбара Шет припомни други случаи, сред които и този със Симона Халеп.

Румънката бе с наказание за срок от 4 години, след като Международната агенция за тенис интегритет повдигна обвинения срещу нея през октомври 2022 г., но впоследствие Халеп спечели обжалването и се завърна на корта този март. US Open 2024 започва в понеделник. Синер е топ поставен на „Флашинг Медоус” и в първия кръг ще играе с представителя на домакините Макензи МакДоналд.

На четвъртфинал е възможна среща с Данийл Медведев, а на полуфинал – с Карлос Алкарас. Въпросът е доколко таланливият италианец ще успее да се отърси от всичко това, за да покаже тенис от топ ниво, каквото всички сме виждали, че може да играе.

Menu Title