Надал ще играе на сингъл, де Минор се оттегли, а Джокович критикува регламента

28 Юли, 2024
27 преглеждания

 

Надал ще играе на сингъл, де Минор се оттегли, а Джокович критикува регламента

Надал ще играе на сингъл, де Минор се оттегли, а Джокович критикува регламента

Надал ще играе на сингъл, де Минор се оттегли, а Джокович критикува регламента

Рафаел Надал взе окончателно решение да играе на сингъл на Олимпийските игри в Париж. Тази информация бе потвърдена от капитана на испанския национален отбор Давид Ферер. „Да, днес той тренира с шина на дясното си бедро, но това е само като предпазна мярка. Нека видим как ще се почувства, когато мачът свърши“, каза Ферер пред RTVE.

В първия мач на сингъл на Игрите 22-кратният шампион от Големия шлем ще се изправи срещу световния номер 83 Мартон Фучович от Унгария. Междувременно стана ясно, че от турнира поединично се оттегля Алекс де Минор. Австралиецът, който е на шесто място в световната ранглиста по тенис, все още не е възстановен от травмата, която получи по време на участието си на „Уимбълдън“. Въпреки направената рехабилитация, той все още не е в състояние да играе на максимални обороти.

Де Минор обаче ще се пусне в турнира на двойки. В него той ще си партнира с приятеля си от детските години Алексей Попирин. Неговото място на сингъл ще заеме Франциско Кабрал от Португалия, който ще започне още днес срещу Ян-Ленард Щруф (Германия). Кабрал не е играл официален мач на сингъл от повече от две години.

В подобна ситуация бе и Матю Ейдън, който успя да вземе само гейм на Новак Джокович в първия кръг в Париж. Водачът в схемата при мъжете призова за организаторите на олимпийския турнир по тенис да преосмислят системата, по която се допускат участниците. 36-годишният Ебдън попадна в основната схема след серията от отказвания на водещи играчи като един от наличните свободни състезатели в Париж. През последните две години обаче австралиецът играе само на двойки.

„Има достатъчно много играчи, които можеха да дойдат в Париж и да участват. Наистина не разбирам защо участват хора, играещи само на двойки. Надявам се, че Международната тенис федерация и Международният олимпийски комитет ще помислят за промяна. Този мач беше труден за Матю.

Той ми разказа, че не е играл от поне две години на сингъл и това е последният му такъв двубой. Не мисля, че за него бе добре да се сбогува по такъв начин“, коментира Джокович, който имаше смазващо превъзходство през целия двубой. От ITF се оправдаха с регламента, според който тенисистите имат право до 19 юли (седмица преди старта на Олимпийските игри) да потвърдят или откажат участието си. Алтернативен списък, както е на останалите професионални надпревари, няма.

Подобно мнение изрази и вторият в схемата при мъжете Карлос Алкарас, който започна с двусетов успех над намиращия се на 275-о място в света Хади Хабиб от Ливан. „Рабирам, че правилата са правила, но мисля, че трябва да бъде организирано по различен начин. Жалко е, че играч като Матео Беретини например не може да участва“, коментира Алкарас. Беретини имаше желание да участва на Олимпийските игри, но ранкингът му и квотата за италиански играчи не му позволяваха.

Тъй като няма алтернативен списък, той не успя да заеме мястото на сънародника си Яник Синер след отказването на водача в световната ранглиста.

Menu Title